Düzce Ot Yemekleri katlamalı broşür olarak hazırlandı ve dağıtıldı.



DÜZCE OTLARI VE YÖRESEL YEMEKLERİ

 

ÇİĞDEM ( SAKARCA )  KAVURMASI

 

 

MALZEMELER

1 Bağ çiğdem

1lt su

2 adet soğan

Tuz

Kara biber

Pul biber

 

 

YAPILIŞI

Çiğdemleri temizledikten sonra bir litre suyu kaynatıyoruz ve kaynamış suda beyaz kısımları yumuşayıncaya kadar haşlıyoruz. Ardından ayrı bir kapta soğanı kavuruyoruz. Çiğdemi doğrayıp soğanın üstüne ekliyoruz. Tuz, karabiber, pul biberi ekleyip ocağın altını kapatıyoruz ve servis ediyoruz. Ayrıca küçük güveçlerde üstüne kaşar peyniri rendeleyip fırına da verilebilir.

Afiyet Olsun

 

 

 

DİKENUCU ( MELOCAN ) KAVURMASI

 

 

Malzemeler

250 gr Melocan Otu

4 adet yumurta

3 adet domates

1 adet soğan

2-3 diş sarımsak

Zeytinyağı veya tereyağı

 

 

Yapılışı

 

Melocan otu iyice temizlenir. Soğanlar ve sarımsaklar yağda beyazlaşıncaya kadar kavrulur. Melocan ilave edilip kavurmaya devam edilir. Küp küp doğranan domatesler eklenir ve suyunu çekene kadar pişirilir. Ve soğan üzerine yumurtalar kırılır.

 

 

 

 

DİKENUCU ( MELOCAN ) YEMEĞİ

 

 

Malzemeler

 

1kilo dikenucu

1 su bardağı pirinç

1 yemek kaşığı tereyağı

2 yemek kaşığı sıvıyağ

2 orta boy kuru soğan veya yeşil soğan

2 diş sarımsak

½ demek maydanoz

1 çay kaşığı pul biber

Kara biber tuz

 

 

Yapılışı

 

Melocan temizlenip ayıklandıktan sonra soğuk suya atılarak kaynatılır  Pirinç eklenerek yumuşayıncaya kadar haşlanır. Diğer bir tencereye soğan ve sarımsak ince ince kıyıp yağ eklenerek kavrulur. Daha sonra süzdüğümüz malzemeleri içine ilave edip karıştırılarak tuzu baharatları ince doğranmış maydanoz koyup demlenmeye bırakılır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EBEGÜMECİ YEMEĞİ

 

 

Malzemeler

 

1 kilo ebegümeci

1 çay bardağı pirinç

Zeytinyağı

2 adet havuç

2 adet kuru soğan

Tuz karabiber

Sarmısaklı yoğurt

1 su bardağı su

 

 

Yapılışı

 

Ebegümeci yıkadıktan sonra çok ince olmayacak şekilde doğrayın. 1 tencereye ince kıydığınız soğanları koyun. Zeytinyağını da ekleyerek pembe bir hal alana kadar kavurun. Daha sonra küp halinde doğradığınız havuçları da soğan üzerine koyun. Kavurmaya devam edin. Tuz ve karabiberi de üstüne ekleyin. Bu arada iyice kavurduktan sonra ebegümeçlerini karışımın üzerine dökün. Biraz da ebegümeci ile kavurun. Pirinç ve 1 su bardağı su ekleyip pişirin. Piştikten sonra yarım saat dinlenmeye bırakın. Soğuduktan sonra sarmısaklı yoğurt ile servis yapılır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HOŞVEREN KAVURMASI

 

 

Malzemeler

 

1 kilo hoşveren otu

1 büyük boy kuru soğan

1 diş sarımsak ( isteğe bağlı )

1 çay bardağı bulgur

Yarım çay bardağı sıvı yağ

1 yemek kaşığı tereyağı

Karabiber

Tuz

 

 

 

Yapılışı

 

Hoşveren otu ayıklanır iyice yıkanıp doğranır. Tencereye su koyulur, içine biraz tuz atılır ve kaynaması beklenir. Bulgur yıkanır ve kaynayan suya ilave edilir. Doğradığımız hoşverenler de ilave dilerek bulgur ve hoşverenler yumuşayıncaya kadar haşlanır ve suyu süzülür. Soğan ince ince yemeklik doğranır ve yağda pembeleşinceye kadar kavrulur. Rendelenmiş sarımsaklar eklenir ve iyice süzülmüş olan bulgurlu hoşveren eklendikten sonra tuzu karabiberini ilave edilerek birkaç dakika daha kavrulur.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ISIRGAN ÇORBASI

 

 

Malzemeler

 

1 kilo ısırgan otu

1 su bardağı mısır unu

5 diş sarımsak

2 çorba kaşığı tereyağ

 

 

Yapılışı

 

Isırganalar seçilip yıkandıktan sonra kaynayan suyun içine atılır. Kaşıkla ezilir ve mısır unu ilave edilir. 20 dk pişirilir ve. Sarımsak ve kızdırılmış tereyağı ilave dilerek servis yapılır.

 

 

 

ISIRGAN OTU KAVURMASI

 

 

Malzemeler

 

1 kilo ısırgan otu

2 baş soğan ½ çay bardağı sıvıyağ

1 tatlı kaşığı tuz

 

 

Yapılışı

 

Isırganlar bol suyla yıkanıp kurutulur. Yaprakları saplarından koparılır. Soğan yemeklik olarak doğranır. Sıvı yağ geniş bir tencerede kızdırıp doğranan soğanlar eklenir. Orta hararetli ateşte soğanların rengi şeffaflaşıncaya kadar karıştırılarak pişirilir .Isırganlar eklenir renkleri değişip suyu çakana kadar yaklaşık 5 veya 6 dk kavrulur ve tuz eklenir. Karıştırılıp ateşten alınır.

 

 

 

 

 

 

 

KALDİRİK KAVURMASI

 

 

Malzemeler

 

1 kilo kaldirik

2 soğan

2/3 yumurta

1 diş sarımsak (isteğe bağlı )

Pul biber tuz

3 yemek kaşığı sıvıyağ

 

Yapılışı

Kaldirikler çiçeklerinden   ayıklanır.  Sapları bol suda haşlanır. Haşlanan kaldirikler  süzgeçe alınır ve üzerine soğuk su gezdirilir. Yemeklik doğranan soğan ve sarımsak sıvı yağda kavrulur. Üzerine kaldirik eklenip tuz ilave edilir. Başka bir kapta çırpılan yumurtalar da ilave edilerek karıştırılır. Yumurtalar piştikten sonra servis edilir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KALDİRİK KIZARTMASI

 

Malzemeler

 

1 bağ kaldirik

1 kuru soğan

3 yumurta

Yarım su bardağı mısır unu

Tuz

Karabiber

Kızartmak için sıvı yağ

 

 

 

Yapılışı

 

Kaldirikler temizlenir. 2 cm uzunluğunda doğranır. Haşlanarak süzülür. Soğan piyazlık doğranır. Yumurta mısır unu tuz karabiber ilave edilerek karıştırılır. Tavaya yarım çay bardağı sıvı yağ konularak ısıtılır. Hazırlanan karışım tavanın tamamına yayılarak ocak üzerinde 2 taraflı kızartılıp servis tabağına alınarak servis yapılır.

 

 

 

KALDİRİK TURŞUSU

 

 

Malzemeler

 

(5 litrelik kap için )

5 bağ kaldirik

2 baş sarımsak

Kırmızı kurutulmuş acı biber

Tuz

 

 

Yapılışı

 

Yarım parmak uzunluğunda kaldirikler doğanır ve  bol suyla yıkanır. Soğuk suda tuzsuz olarak haşlanır. Pişince direk soğuk suya atılır. 2 baş sarımsak soyulur ve dövülür. Kırmızı kurutulmuş acı biber kırılır ve tuz bir kapta suyla karıştırılır. Bidona biraz kaldirik biraz bu karışım dökülerek doldurulur. Birkaç gün içinde tüketmeye başlayabilirsiniz.

 

 

 

KARALAHANA ÇORBASI

 

 

Malzemeler

 

1 bağ karalahana

1 çay bardağı kuru barbunya

1 çay bardağı mısır yarması

1 adet orta boy kuru soğan

1 çay bardağı mısır unu

3 yemek kaşığı tereyağı

1 çay kaşığı pul biber

1 tatlı kaşığı tuz

 

 

Yapılışı

 

Lahanalar yıkanır ve incecik kıyılır. Akşamdan ıslatılan barbunya ve mısır yarması karalahana ve yemeklik doğranan soğan düdüklü tencerede üzerine 3 su bardağı su ve tuz eklenip 30 dk pişirilir. Pişen lahana çırpıcı ile karıştırılır. İçerisine yavaş yavaş mısır unu eklenerek lahanalar püre olana kadar karıştırmaya devam edilir. Tavada tereyağı kızdırılıp içerisine pul biber  eklenir ve çorbanın üzerine döküp mısır ekmeği ile beraber servis yapılır.

 

 

 

KAZAYAĞI KAVURMASI

 

 

MALZEMELER

 

1 Yemek kaşığı domates salçası

1 demet kazayağı (500 gr )

2 adet kuru soğan

1 adet küçük kırmızı biber

5 diş sarımsak

tuz

Zeytinyağı

 

Yapılışı

 

Kazayağı yıkanıp doğranır. Yemeklik doğranan soğanlar ince kıyılmış kırmızı biber ve sarımsak ile salça eklenerek kavrulur. Kazayağı eklenir kısık ateşte kendi suyu ile pişirilir.

Sarmısaklı yoğurtla servis yapılır.

 

 

ISIRGAN OTLU GÖZLEME

 

 

MALZEMELER

 

1 demet ısırgan otu

1 büyük kuru soğan

2-3 yemek kaşığı sıvı yağ

Yarım su bardağı ezilmiş beyaz peynir veya rendelenmiş kaşar peyniri

Tuz, karabiber, pulbiber

Üzerine sürmek için tereyağı

 

 

Yapılışı

 

Ayıklanarak yıkanan ısırganlar üzerine kaynamış su dökülerek 3-4 dakika kaynatılır ve süzdürülür. Tavaya 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ konulur . İnce ince doğranan soğanlar eklenir pembeleşen soğanlara haşlanmış ısırganlar ilave edilerek 2 defa çevrilir ve altı kapatılır. Üzerine tuz pul biber ve karabiber rendelenmiş beyaz peynir veya kaşar peyniri ilave edilerek bütün malzeme karıştırılır yufka ortadan ikiye ayrılır.1 parçası ortadan ikiye katlanır , ısırganlı harç orta kısma konulur ve yan kısımlar ortada birleştirilerek zarf şeklinde kapatılır. Yapışmaz yüzeyli bir tavada ısıtılır. Gözleme tavaya konularak 2 taraflı olarak pişirilir. İstenirse ısırgan otlu gözlemenin her iki tarafına  tereyağ sürülerek sıcak olarak servis edilir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ÇERKES VE ABAZA TAVUĞU

 

 

Malzemeler

 

1.5 kilo tavuk

2 orta boy kuru soğan

2 su bardağı ceviz içi

1 dilim mamursa

1 tatlı kaşığı kokulu abaza salçası

3 yemek kaşığı Ayçiçek yağı

8 su bardağı sıcak su

 

 

YAPILIŞI

 

Tavuk temizlenir ve parçalara ayrılır. Parçalanmış tavuklar sıcak su ilave edilerek pişirilir. İçine soğuk mamursa ve kokulu abaza salçası konarak yoğurulur. Cevizler dövülür ya da 2 taş arasında ezilir. Sıkılarak yağı çıkarılır. Yağı alınmış karışım tavuk suyu ile sulandırılarak bulamaç haline getirilir. Parçalanmış tavuklar bu karışıma bulanarak üstüne ceviz yağı gezdirilerek servis edilir.

 

 

 

GÖBETE

 

 

Malzemeler

 

Hamur İçin

2 yumurta

1 fincan sıvı yağ

1fincan yoğurt

Un

1 paket kabartma tozu

1 miktar tuz ve Su

 

İçi İçin malzemeler

1 bütün tavuk

1 soğan

1 miktar sıvı yağ

2 adet patates

1 yemek kaşığı salça

1 miktar tuz ve karabiber

 

İçinin Hazırlanışı

Tavuk haşlanarak elle küçük parçalara ayrılır. Küp küp doğranan patates ve soğanlar karabiber tuz salça ilave edilerek pişirilir.

Yapılışı

Hamurun malzemesi kulak memesi kıvamında yoğurulup 40 adet küçük parçaya ayrılır. Bir kap içinde bir miktar sıvı yağ tereyağ karışımı ile eritilir. 40 adet küçük parçalar oklava ile yemek tabağı büyüklüğünde açılarak, eritilen yağdan sürülür. 20-20 eşit olarak ayrılır. 20 parçanın her biri üst üste konularak tepsi büyüklüğünde elle büyütülür. İç malzeme konulduktan sonra diğer 20 parça da iç malzemenin üstüne kapatılır.200 derece fırında üstü kızarana kadar pişirilir. Kare kare kesilerek sıcak servis yapılır.

 

 

LAZ BÖREĞİ

 

 

Malzemeler

 

Hamuru İçin

1 kilo un

1 tutam tuz

Yeteri kadar su

1 su bardağı süt

 

 

Muhallebisi için

1 kilo süt

1 su bardağı buğday unu

2 adet yumurta

1 su bardağı şeker

2 kaşık tereyağı

1 tatlı kaşığı karabiber

 

Şerbeti İçin

4 su bardağı şeker

4.5 su bardağı su

 

 

Yapılışı

Muhallebinin Hazırlanışı

Süt şeker un yumurta yağ karıştırılarak pişirilir.

Yapılışı

Hamur yoğurulur ve oklovayla açılır. 3 tane yufka tepsiye serilir. Arasına dökülecek muhallebi hazırlanır. 3 kat yufkanın arasına dökülür . üzerinde kızgın tereyağı gezdirilir. Tereyağın üzerine karabiber serpilir. En üste 4 kat daha yufka kapatılarak fırına verilir. Pişen böreğin üzerine ıslatılacak kadar şerbet gezdirilir.

 


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

GELENEKSEL DÜZCE OTLARI BEREKET FESTİVALİ