DÜZCE OTLARI VE YÖRESEL
YEMEKLERİ
ÇİĞDEM ( SAKARCA ) KAVURMASI
|
MALZEMELER 1 Bağ çiğdem 1lt su 2 adet soğan Tuz Kara biber Pul biber
|
YAPILIŞI Çiğdemleri temizledikten sonra bir
litre suyu kaynatıyoruz ve kaynamış suda beyaz kısımları yumuşayıncaya kadar
haşlıyoruz. Ardından ayrı bir kapta soğanı kavuruyoruz. Çiğdemi doğrayıp
soğanın üstüne ekliyoruz. Tuz, karabiber, pul biberi ekleyip ocağın altını
kapatıyoruz ve servis ediyoruz. Ayrıca küçük güveçlerde üstüne kaşar peyniri
rendeleyip fırına da verilebilir. Afiyet Olsun
|
DİKENUCU ( MELOCAN ) KAVURMASI
|
Malzemeler 250 gr Melocan Otu 4 adet yumurta 3 adet domates 1 adet soğan 2-3 diş sarımsak Zeytinyağı veya tereyağı
|
Yapılışı
Melocan otu iyice temizlenir. Soğanlar
ve sarımsaklar yağda beyazlaşıncaya kadar kavrulur. Melocan ilave edilip
kavurmaya devam edilir. Küp küp doğranan domatesler eklenir ve suyunu çekene
kadar pişirilir. Ve soğan üzerine yumurtalar kırılır.
|
DİKENUCU ( MELOCAN ) YEMEĞİ
|
Malzemeler
1kilo dikenucu 1 su bardağı pirinç 1 yemek kaşığı tereyağı 2 yemek kaşığı sıvıyağ 2 orta boy kuru soğan veya
yeşil soğan 2 diş sarımsak ½ demek maydanoz 1 çay kaşığı pul biber Kara biber tuz
|
Yapılışı
Melocan temizlenip ayıklandıktan sonra
soğuk suya atılarak kaynatılır Pirinç
eklenerek yumuşayıncaya kadar haşlanır. Diğer bir tencereye soğan ve sarımsak
ince ince kıyıp yağ eklenerek kavrulur. Daha sonra süzdüğümüz malzemeleri
içine ilave edip karıştırılarak tuzu baharatları ince doğranmış maydanoz
koyup demlenmeye bırakılır.
|
EBEGÜMECİ YEMEĞİ
|
Malzemeler
1 kilo ebegümeci 1 çay bardağı pirinç Zeytinyağı 2 adet havuç 2 adet kuru soğan Tuz karabiber Sarmısaklı yoğurt 1 su bardağı su
|
Yapılışı
Ebegümeci yıkadıktan sonra çok ince
olmayacak şekilde doğrayın. 1 tencereye ince kıydığınız soğanları koyun. Zeytinyağını
da ekleyerek pembe bir hal alana kadar kavurun. Daha sonra küp halinde
doğradığınız havuçları da soğan üzerine koyun. Kavurmaya devam edin. Tuz ve
karabiberi de üstüne ekleyin. Bu arada iyice kavurduktan sonra ebegümeçlerini
karışımın üzerine dökün. Biraz da ebegümeci ile kavurun. Pirinç ve 1 su
bardağı su ekleyip pişirin. Piştikten sonra yarım saat dinlenmeye bırakın. Soğuduktan
sonra sarmısaklı yoğurt ile servis yapılır.
|
HOŞVEREN KAVURMASI
|
Malzemeler
1 kilo hoşveren otu 1 büyük boy kuru soğan 1 diş sarımsak ( isteğe
bağlı ) 1 çay bardağı bulgur Yarım çay bardağı sıvı yağ 1 yemek kaşığı tereyağı Karabiber Tuz
|
Yapılışı
Hoşveren otu ayıklanır iyice yıkanıp
doğranır. Tencereye su koyulur, içine biraz tuz atılır ve kaynaması beklenir.
Bulgur yıkanır ve kaynayan suya ilave edilir. Doğradığımız hoşverenler de
ilave dilerek bulgur ve hoşverenler yumuşayıncaya kadar haşlanır ve suyu süzülür.
Soğan ince ince yemeklik doğranır ve yağda pembeleşinceye kadar kavrulur.
Rendelenmiş sarımsaklar eklenir ve iyice süzülmüş olan bulgurlu hoşveren
eklendikten sonra tuzu karabiberini ilave edilerek birkaç dakika daha kavrulur.
|
ISIRGAN ÇORBASI
|
Malzemeler
1 kilo ısırgan otu 1 su bardağı mısır unu 5 diş sarımsak 2 çorba kaşığı tereyağ
|
Yapılışı
Isırganalar seçilip yıkandıktan sonra
kaynayan suyun içine atılır. Kaşıkla ezilir ve mısır unu ilave edilir. 20 dk
pişirilir ve. Sarımsak ve kızdırılmış tereyağı ilave dilerek servis yapılır.
|
ISIRGAN OTU KAVURMASI
|
Malzemeler
1 kilo ısırgan otu 2 baş soğan ½ çay bardağı
sıvıyağ 1 tatlı kaşığı tuz
|
Yapılışı
Isırganlar bol suyla yıkanıp
kurutulur. Yaprakları saplarından koparılır. Soğan yemeklik olarak doğranır.
Sıvı yağ geniş bir tencerede kızdırıp doğranan soğanlar eklenir. Orta
hararetli ateşte soğanların rengi şeffaflaşıncaya kadar karıştırılarak
pişirilir .Isırganlar eklenir renkleri değişip suyu çakana kadar yaklaşık 5
veya 6 dk kavrulur ve tuz eklenir. Karıştırılıp ateşten alınır.
|
KALDİRİK KAVURMASI
|
Malzemeler
1 kilo kaldirik 2 soğan 2/3 yumurta 1 diş sarımsak (isteğe
bağlı ) Pul biber tuz 3 yemek kaşığı sıvıyağ
|
Yapılışı Kaldirikler çiçeklerinden ayıklanır.
Sapları bol suda haşlanır. Haşlanan
kaldirikler süzgeçe alınır ve üzerine
soğuk su gezdirilir. Yemeklik doğranan soğan ve sarımsak sıvı yağda kavrulur.
Üzerine kaldirik eklenip tuz ilave edilir. Başka bir kapta çırpılan
yumurtalar da ilave edilerek karıştırılır. Yumurtalar piştikten sonra servis
edilir.
|
KALDİRİK KIZARTMASI
|
Malzemeler
1 bağ kaldirik 1 kuru soğan 3 yumurta Yarım su bardağı mısır unu Tuz Karabiber Kızartmak için sıvı yağ
|
Yapılışı
Kaldirikler temizlenir. 2 cm
uzunluğunda doğranır. Haşlanarak süzülür. Soğan piyazlık doğranır. Yumurta
mısır unu tuz karabiber ilave edilerek karıştırılır. Tavaya yarım çay bardağı
sıvı yağ konularak ısıtılır. Hazırlanan karışım tavanın tamamına yayılarak
ocak üzerinde 2 taraflı kızartılıp servis tabağına alınarak servis yapılır.
|
KALDİRİK TURŞUSU
|
Malzemeler
(5 litrelik kap için ) 5 bağ kaldirik 2 baş sarımsak Kırmızı kurutulmuş acı
biber Tuz
|
Yapılışı
Yarım parmak uzunluğunda kaldirikler doğanır
ve bol suyla yıkanır. Soğuk suda
tuzsuz olarak haşlanır. Pişince direk soğuk suya atılır. 2 baş sarımsak
soyulur ve dövülür. Kırmızı kurutulmuş acı biber kırılır ve tuz bir kapta
suyla karıştırılır. Bidona biraz kaldirik biraz bu karışım dökülerek
doldurulur. Birkaç gün içinde tüketmeye başlayabilirsiniz.
|
KARALAHANA ÇORBASI
|
Malzemeler
1 bağ karalahana 1 çay bardağı kuru
barbunya 1 çay bardağı mısır
yarması 1 adet orta boy kuru soğan
1 çay bardağı mısır unu 3 yemek kaşığı tereyağı 1 çay kaşığı pul biber 1 tatlı kaşığı tuz
|
Yapılışı
Lahanalar yıkanır ve incecik kıyılır.
Akşamdan ıslatılan barbunya ve mısır yarması karalahana ve yemeklik doğranan
soğan düdüklü tencerede üzerine 3 su bardağı su ve tuz eklenip 30 dk
pişirilir. Pişen lahana çırpıcı ile karıştırılır. İçerisine yavaş yavaş mısır
unu eklenerek lahanalar püre olana kadar karıştırmaya devam edilir. Tavada
tereyağı kızdırılıp içerisine pul biber eklenir ve çorbanın üzerine döküp mısır
ekmeği ile beraber servis yapılır.
|
KAZAYAĞI KAVURMASI
|
MALZEMELER
1 Yemek kaşığı domates
salçası 1 demet kazayağı (500 gr ) 2 adet kuru soğan 1 adet küçük kırmızı biber 5 diş sarımsak tuz Zeytinyağı
|
Yapılışı
Kazayağı yıkanıp doğranır. Yemeklik
doğranan soğanlar ince kıyılmış kırmızı biber ve sarımsak ile salça eklenerek
kavrulur. Kazayağı eklenir kısık ateşte kendi suyu ile pişirilir. Sarmısaklı yoğurtla servis yapılır. |
ISIRGAN OTLU GÖZLEME
|
MALZEMELER
1 demet ısırgan otu 1 büyük kuru soğan 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ Yarım su bardağı ezilmiş
beyaz peynir veya rendelenmiş kaşar peyniri Tuz, karabiber, pulbiber Üzerine sürmek için
tereyağı
|
Yapılışı
Ayıklanarak yıkanan ısırganlar üzerine
kaynamış su dökülerek 3-4 dakika kaynatılır ve süzdürülür. Tavaya 2-3 yemek
kaşığı sıvı yağ konulur . İnce ince doğranan soğanlar eklenir pembeleşen
soğanlara haşlanmış ısırganlar ilave edilerek 2 defa çevrilir ve altı
kapatılır. Üzerine tuz pul biber ve karabiber rendelenmiş beyaz peynir veya
kaşar peyniri ilave edilerek bütün malzeme karıştırılır yufka ortadan ikiye
ayrılır.1 parçası ortadan ikiye katlanır , ısırganlı harç orta kısma konulur
ve yan kısımlar ortada birleştirilerek zarf şeklinde kapatılır. Yapışmaz
yüzeyli bir tavada ısıtılır. Gözleme tavaya konularak 2 taraflı olarak
pişirilir. İstenirse ısırgan otlu gözlemenin her iki tarafına tereyağ sürülerek sıcak olarak servis
edilir.
|
ÇERKES VE ABAZA TAVUĞU
|
Malzemeler
1.5 kilo tavuk 2 orta boy kuru soğan 2 su bardağı ceviz içi 1 dilim mamursa 1 tatlı kaşığı kokulu
abaza salçası 3 yemek kaşığı Ayçiçek
yağı 8 su bardağı sıcak su
|
YAPILIŞI
Tavuk temizlenir ve parçalara ayrılır.
Parçalanmış tavuklar sıcak su ilave edilerek pişirilir. İçine soğuk mamursa
ve kokulu abaza salçası konarak yoğurulur. Cevizler dövülür ya da 2 taş
arasında ezilir. Sıkılarak yağı çıkarılır. Yağı alınmış karışım tavuk suyu
ile sulandırılarak bulamaç haline getirilir. Parçalanmış tavuklar bu karışıma
bulanarak üstüne ceviz yağı gezdirilerek servis edilir.
|
GÖBETE
|
Malzemeler
Hamur İçin 2 yumurta 1 fincan sıvı yağ 1fincan yoğurt Un 1 paket kabartma tozu 1 miktar tuz ve Su
İçi İçin malzemeler 1 bütün tavuk 1 soğan 1 miktar sıvı yağ 2 adet patates 1 yemek kaşığı salça 1 miktar tuz ve karabiber
|
İçinin Hazırlanışı Tavuk haşlanarak elle küçük parçalara
ayrılır. Küp küp doğranan patates ve soğanlar karabiber tuz salça ilave
edilerek pişirilir. Yapılışı Hamurun malzemesi kulak memesi
kıvamında yoğurulup 40 adet küçük parçaya ayrılır. Bir kap içinde bir miktar
sıvı yağ tereyağ karışımı ile eritilir. 40 adet küçük parçalar oklava ile
yemek tabağı büyüklüğünde açılarak, eritilen yağdan sürülür. 20-20 eşit
olarak ayrılır. 20 parçanın her biri üst üste konularak tepsi büyüklüğünde
elle büyütülür. İç malzeme konulduktan sonra diğer 20 parça da iç malzemenin
üstüne kapatılır.200 derece fırında üstü kızarana kadar pişirilir. Kare kare
kesilerek sıcak servis yapılır. |
LAZ BÖREĞİ
|
Malzemeler
Hamuru İçin 1 kilo un 1 tutam tuz Yeteri kadar su 1 su bardağı süt
Muhallebisi için 1 kilo süt 1 su bardağı buğday unu 2 adet yumurta 1 su bardağı şeker 2 kaşık tereyağı 1 tatlı kaşığı karabiber
Şerbeti İçin 4 su bardağı şeker 4.5 su bardağı su
|
Yapılışı Muhallebinin Hazırlanışı Süt şeker un yumurta yağ karıştırılarak
pişirilir. Yapılışı Hamur yoğurulur ve oklovayla açılır. 3
tane yufka tepsiye serilir. Arasına dökülecek muhallebi hazırlanır. 3 kat
yufkanın arasına dökülür . üzerinde kızgın tereyağı gezdirilir. Tereyağın
üzerine karabiber serpilir. En üste 4 kat daha yufka kapatılarak fırına
verilir. Pişen böreğin üzerine ıslatılacak kadar şerbet gezdirilir.
|
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder